Chodím si po střechách sklepů

Příčiny, příčiny, příčiny

23. 10. 2009 15:38
Rubrika: Me

Nejen že jsem vstal pravou nohou do nového dne, ale také se do špatného rána přidala dobrá nálada. Proč, to nevím. Zalomelý krk mě však nutil na krátké zamyšlení proč jsem si ho zalomil. Podíval jsem se na polštář, vše se zdálo být v pořádku, ale při hlubším prozkoumání jsem zjistil, že se pod ním skrývá menší polštář, který byt tvrdší a ve spaní mě tlačil do hlavy. Ihned jsem ho tedy vyndal a položil bokem, abych se neprobudil další den opět s křivým krkem.

Sednu k počítači a začnou se mi vybavovat sny, které se mi zdály v dnešní noc. Byly to sny týkající se dne předchozího a tudíž jsem přesně věděl o jaké situace jde a mohl jsem poroznávat zkreslení snů. Nezajímal jsem se o děje, ale právě o rozdíly, které mě zajímaly více. Nepamatoval jsem si úplně všechno, ale pro můj mozek věci důležité nebo nějakým způsobem významné, byly i pro probuzení ukotveny v paměťových bankách.

Občas přemýšlím proč se sny vracejí, zkreslují a podle čeho si vybírají situaci, kterou odehrají. Určitě bude hodně studií, knih a další publikace, ale nejsem tak znalý odborných výrazů a trpělivý přemýšlením nad tím jak to autor myslel.

Když se mi zdál sen, který se v realitě  odehrával den před tím, tak musel právě ten den být pro mě nějakým způsobem zajímavý nebo neucelený. Pravda je ta, že ten den byl neskutečně nudný a nekonečný. Možná právě to spustilo stav, kdy se mozek snažil tohle ,,denní nekonečno" zakončit a nebo vyřešit nějaký problém, který se  v mé hlavě promítal v situaci, kde jsem nebyl na semináři, který byl povinný a já jel místo něho domů a kamarádi mě tam zapsali dvakrát. V tu chvíli jsem zasadil semínko budoucích problémů. Nejsem totiž zvyklý dělat podvody, sice malé, ale pořád to podvody jsou. V mém životě to jsou však problémy malé a nikdy jsem se nad takovými banalitami nepozastavil. Protože se mi už v životě, jako každému, zdálo spousta snů, tak víme, že ne vždy si sny pamatujeme a ne vždy se nám zdají sny z předchozího zde a samozřejmě se zdají i sny pro nás zcela smyšlené a obvykle je přiřazujeme k naší fantazii a nevěnujeme těmto snům pozornost.

Když uvedu svůj příklad ze svého nočního života, tak se mi zdál sen, který se mi hodněkrát opakoval a nebyl v žádném prostředí pro mě známém, v prostředí dokonale čistém, barevně vyváženém, na první pohled klidném prostředí. Do dnes si říkám jaký měl tento sen význam. Hledal jsem hluboko ve vědomé paměti jestli si nevybavím situaci podobnou ba stejnou. Má pamět však neznala žádnou takovou situaci a proto jsem musel příčinu hledat jinde. Nikoliv v minulosti ale v budoucnosti. Říkal jsem si, že můj mozek vydedukoval situaci, která teprve nastat může. Samozřejmě že jsem si nepředstavoval prostředí jaké se mi zdálo v původním snu, ale spíše jsem počítal s projevem citovým. Nemohl jsem tuto situaci nějak uspěchat a nebo ovlivnit. Vytvořit si kolem sebe umělé prostředí a doufat ve spuštění blízké reality není právě to hledané, ale spíše proces oddalující to na co ,,čekám." Nemám žádný čekaný závěr tohoto příkladu, který jsem tu napsal. Tuto situaci o které jsem mnohokrát bez pochopení snil jsem ještě nezažil. Napsal jsem to proto, že jsem tímto příkladem chtěl naznačit jak tyto stavy vnímám a jak je chci řešit a přikládám jim určitý význam, protože všechny věci vznikly z nějaké příčiny s cíleným důsledkem. Nepíšu tu jen svoje dojmy a ,,touhy" poznat něco co si můžu nepozorovaně vsugerovat. Dé javu jsem zažíl hodněkrát. Pokaždé si položím otázku: ,,Kde jsem to už viděl??" Postupem času si vzpomenu na sny, které mi tuto situaci původně přehrály a já si vybavím, že jsem například právě toho člověka ve snu viděl. A právě tento člověk byl příčina mého snu, který v důsledku vytvořil déja vu. Zajímá mě proč jsem si právě tohoto člověka (například z prostředí ulice, kdy jen kolem mě procházel) zapamatoval z té spousty tváří, kdy jsem procházel městem. Človek pro mě nějakým způsobem zajímavý, ale zřejmě v podvědomí pro mě člověk neprozkoumaný a proto se proces myšlení na tuhle osobu obnoví v situaci velmi podobné či stejné. Kolik takových neukončených myšlenkových vláken mám, nevím. Příčina však nejsou jen situace pro mě stresující, ale také zcela neznámé.

Zobrazeno 1130×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio